Čo je to vlastne skialpinizmus

Popri bežeckom a zjazdovom lyžovaní je veľmi populárnym a rozšíreným športom aj skialpinizmus, ktorý je adrenalínovejšou alternatívou k lyžovaniu. Skialpinizmus je kombinácia lyžovania a lezenia, respektíve lyžiarskej turistiky na lyžiach. Pomer čoho viac a menej je individuálny, ako aj výber terénu – voľný či upravený.

Skialpinizmus si medzi zimnými voľno časovými aktivitami neustále získava väčšiu a väčšiu popularitu. To, čo v skutočnosti ponúka je priestor pre relax, pre posúvanie vlastných hraníc, pre športové výkony, či pre únik od každodenných povinností. Každý, kto miluje prírodu a hory si v ňom nájde to svoje - to je na ňom to najkrajšie...

Pri skialpinizme, podobne ako pri zjazdovom lyžovaní, potrebujete základnú výstroj, vybavenie a oblečenie. Lyže, lyžiarky, viazanie, plus pásy. Výber – značka, model - typ je na trhu mimoriadne bohatý. Najdôležitejšie je je vedieť koľko času chcem stráviť stúpaním do kopca a koľko lyžovaním. Ideálny je pomer 70 až 90 % je turistika, čiže chôdza, alebo stúpanie do kopca. 10 až 30 % zjazd. Všetko je podriadené vašej fyzickej kondícii, skúsenostiam, hmotnosti výstroje, terénu, aktuálnym snehovým podmienkam.

Prehľad skialpinizmu:

Závodný skialpinizmus

Charakteristickou pre túto kategóriu je útla skialpová lyža podobajúca sa skôr na bežku, podobnej hmotnosti. Je určená pre závodníkov, ktorých cieľom je dosiahnutie vrcholov a sediel v čo najkratšom čase. V obliehavých kombinézach naháňajú časovku s výhľadom obmedzeným na konce lyží pretekára pred nimi. Nie je to nič nové, prvé takéto preteky sa konali už v roku 1928. Momentálne existujú dva spôsoby pretekania: rally systém a systém štart a cieľ.

Fitness skialpinismus/Speedtouring

Lyže sú najľahšie, najužšie a najkratšie. Určené pre rýchly výšľap nahor. Určené pre výkon a závodnú sféru.

K závodníkom majú blízko vyznávači fitness skialpinizmu. Ľudia, ktorí po práci vyrazia miesto do posilňovne do kopcov. Svoju fyzickú kondíciu zlepšujú behom do kopca. Často šľapú večer po zjazdovke s čelovkou na hlave. Ich trasy sú väčšinou bezpečné a tak sa zaobídu bez lavínovej výbavy. Vybehnú si dvakrát zjazdovku, značenú trasu, majú 1000 výškových metrov a urobili niečo pre svoje zdravie. Toto je najrýchlejšie rastúci druh skialpinizmu v celej Európe.

Klasický skialpinismus/Skitouring

Najrozšírenejšia kategória. Lyže sú dlhšie, širšie, stabilnejšie a najpohodlnejšie – pre začiatočníkov, pokročilých aj náročných.

Samozrejme stále existuje aj klasický skialpinizmus. Jeho priaznivci vyrážajú na vrcholy horských štítov a nesú si so sebou lavínovú aj horolezeckú výbavu. Keď sa už zasnežený terén mení na skalu, pripínajú lyže na batoh a lezú ďalej. Užívajú si tak zdolanie vrcholu, ako aj následnú cestu dolu otvoreným terénom. Skialpinizmus dáva človeku absolútnu voľnosť pohybu po snehom pokrytých horách s nádhernými výhľadmi a odmenou za výstup je dlhý zjazd naspäť do civilizácie.

Freeride/Freetouring

Lyže sú najširšie, najdlhšie, najťažšie a najrobustnejšie.

Vyznávači slobodnej jazdy na prudkých svahoch sa sústredia hlavne na zjazd. Pôžitok z jazdy vo voľnom teréne je pre nich tým najdôležitejším. Ich lyže sú preto tak široké, aby sa čo najlepšie vyrovnali so snehovými podmienkami mimo zjazdovky. V takomto prípade potrebujú skialpovú lyžu, ktorá je dostatočne široká, no zároveň ľahká a je vybavená skialpovým viazaním. Pri jazde panenským prašanom rozdiel skoro nespoznáte, pocítite ho až pri jazde tvrdším a rozjazdeným terénom. A to je úplne dostačujúce na to, aby ste si vychutnali super prašanovú jazdu kdekoľvek kde sa vám zaráči bez akýchkoľvek lanoviek, vlekov a zbytočného publika.