Aké úrovne lyžovania poznáme

Prvou a zároveň najdôležitejšou otázkou, ktorú si lyžiar musí pri výbere lyží položiť je: Ako dobre viem lyžovať?

Rozlišujeme 4 základné lyžiarske úrovne:

  • Začiatočník: lyžiar, ktorý so zjazdovým lyžovaním ešte len začína, prípadne lyžuje sporadicky a na lyžiach skôr hľadá potrebnú istotu. Pre takého lyžiara sú určené lyže väčšinou s kompozitným jadrom a sú celkovo mäkšie. Vďaka tomu sú ľahko ovládateľné a nekladú začínajúcemu lyžiarovi väčší odpor. To výrazne pomáha pri započatí a vedení oblúku. Do vysokých rýchlostí sa na nich ale radšej nepúšťajte, pretože hrozí nestabilita. Proste pomaly a v pokoji.
  • Pokročilý lyžiar: lyžiar, ktorý lyžuje dlhšiu dobu a ovláda lyže na úrovni, ktorá mu dovolí zísť zjazdovky všetkých úrovní. Tento lyžiar však nemá žiadne vyššie ambície a skôr než bleskovú jazdu preferuje pohodový zjazd. Pre pokročilých lyžiarov odporúčame lyže s dreveným jadrom, teda tvrdšie. Vďaka tomu lyže podrží na tvrdšom podklade a nerozhodí ich ani stredná rýchlosť. Zároveň však príliš nekladú odpor, takže ich ovládanie nevyžaduje vynaloženie príliš veľkej sily.
  • Športový lyžiar: lyžiar, ktorého doménou je razantná a rýchla jazda. Tento lyžiar má zároveň chuť neustále posúvať svoje limity a stále sa zlepšovať. Zjazdové lyžovanie tak nevníma ako prostú rekreáciu, ale ako šport. Pre takého lyžiara sú najvhodnejšie tvrdé športové lyže, pri ktorých je drevené jadro obohatené o ďalší materiál, väčšinou titanal, ktorý výrazne zvyšuje ich tvrdosť. Vďaka tomu sú lyže stabilné pri vysokých rýchlostiach a držia na tvrdom podklade. Ovládanie týchto lyží vyžaduje značnú dávku sily, dynamiky a technickej zdatnosti.
  • Závodný lyžiar: lyžiar, ktorý má osobné skúsenosti so závodným lyžovaním. Tento typ lyžiarov vyžaduje od svojich lyží úplnú presnosť a enormnú tvrdosť. Lyže určené závodným lyžiarom sú veľmi tvrdé a náročné na ovládanie, rekreačný športovec by sa na nich skrátka veľa trápil. Ak ich však pretekár zvládne ovládnuť, ponúkajú nekonečnú dávku adrenalínu. Tá je zaplatená zodpovedajúcou fyzickou námahou.