September - ideálny mesiac na turistiku

Končí nám leto a prichádza ideálne obdobie, kedy nám končia spalujúce horúčavy a prechádzame do príjemného počasia ideálneho vyraziť na hory, jednoduché výlety alebo si dať túru od chaty po chatu po nejakom peknom hrebienku. Čo nám nesmie chýbať? To ti poradíme v tomto blogu:

ZÁKLAD:

Pre väčšinu outdoorových/turistických aktivít je zvyčajne vybavenie rovnaké a to hlavne adekvátne oblečenie, batoh a vybavenie na spanie a varenie. Prinášame ti pár tipov, ako sa správne obliecť a obuť.

Funkčné oblečenie na turistiku:

Princíp vrstveného obliekania je všeobecne známy, ale my si ho pripomenieme:

  • Prvá vrstva: odvádza pot a rýchlo vysychá, udržuje telo v suchu a teple
  • Druhá vrstva: podporuje odvádzanie potu a zároveň izoluje teplo, ktoré vytváraš
  • Tretia vrstva: chrány ťa pred vetrom a čiastočne aj pred vlhkosťou, vrstva by mala byť priedušná a stále aj odvádzať pot.
  • Štvrtá vrstva: chrány ťa pred vetrom a vlhkosťou zvonku na 100%. Stále je priedušný.

Obuv:

Kvalitná obuv je alfa-omegou pri turisticke, jej výber ti pravdepodobne zaberie nejaký čas a bude to chcieť isto aj testovať, ktorá bude ideálna.

Na klasickú turistiku a túry je vhodná nízka turistická obuv, ktorá bude dostatočne odolná na nespevnených cestách, ale aj dostatočne pohodlná, keď budeš musieť prejsť niekoľko kilometrov po asfalte. Na dlhšie túry alebo do náročnejšieho terénu siahni po páre vysokých turistických topánok. Neváhaj si vybrať také, ktoré sú vyrobené z kombinácie kože a textilu. Budú dostatočne ľahké a priedušné na leto a nepremokavé vďaka membráne (zvyčajne Gore-Tex).

Pri výbere topánok si ich nezabudni vyskúšať, ideálne s vlastnými ponožkami. Treba sa starať následne aj o kožu na obuvy, ktorú ak navoskuješ, zabezpečíš nielen odolnosť voči vode, ale aj výživu kože, ktorá bude potom pružná, nebude vysychať a praskať. Ak sa rozhoduješ medzi topánkou s koženým zvrškom a topánkou s membránou Gore-Tex, mal by si vedieť, že topánka s membránou je ľahšia a lepšie schne.